Menštruačné plavky: Prevratná novinka, ktorá zmení vaše leto

Publikácia: 04.07.2022

Ako oddialiť menštruáciu pred dovolenkou? Na túto otázku môžete odteraz navždy zabudnúť. Aj na Slovensko sa už totiž dostali menštruačné plavky – novinka, ktorú sa nebojíme nazvať revolúciou v spôsobe trávenia leta a dovoleniek. Ako fungujú, pre koho sa hodia a kde menštruačné plavky kúpiť?

Čo sú menštruačné plavky?

Menštruačné plavky vznikli v nadväznosti na nemenej úspešné menštruačné nohavičky – prvotným impulzom na ich výrobu však bolo vytvoriť pomôcku, ktorá by ženy chránila pred popôrodnou inkontinenciou. Zakladateľkou nie je nikto iný ako Kristy Chong – mama štyroch detí a dnes aj výkonná riaditeľka firmy Modibodi, ktorá sa stala jedným zo svetových lídrov v odbore.

Prvý prototyp menštruačných nohavičiek bol vyrobený v roku 2012, menštruačné plavky uzreli svetlo sveta v roku 2017. Dnes značka ponúka ako menštruačné nohavičky, tak vlhkosť odvádzajúcu športovú bielizeň alebo inkontinenčné spodky pre mužov.

A ako vyzerajú menštruačné plavky? Ako akékoľvek iné! Vďaka moderným materiálom a spôsobu spracovania ich od tých klasických nerozoznáte. Žiadne nápadné vypchávky, šušťanie či nepríjemný pocit. Jednoducho pekné plavky s jednou, veľmi užitočnou, funkciou navyše.

Ako fungujú menštruačné plavky?

Ak menštruačné nohavičky vyvolali množstvo otázok, plavky ich vyvolávajú ešte viac. Poďme sa pozrieť na tie najzásadnejšie:

Môže menštruačná krv presiaknuť do vody?

Menštruačné plavky sú zložené z vnútornej savej vložky, ktorá je schopná pojať až 10 ml tekutiny, čo zodpovedá množstvu, ktoré zvládne absorbovať jeden tampón. Vonkajšia vrstva je nepriepustná, vodeodolná a teda kľúčová na to, aby tekutina nepresiakla von.

Na akú menštruáciu sú menštruačné plavky vhodné?

Podľa výrobcu sú menštruačné plavky vhodné pre slabú a strednú menštruáciu. S tým sme sa ale neuspokojili, a tak sme pátrali po recenziách. A výsledok bol veľmi pozitívny – väčšina žien plavky chváli. Nájdu sa aj také, ktoré ich skúsili pri silnejšej menštruácii a sklamané rozhodne neboli.

Aj napriek všetkým pozitívnym recenziám je prirodzené mať v menštruačné plavky nedôveru. Na začiatok by sme teda odporučili, rovnako ako v prípade menštruačných nohavičiek, vyskúšať plavky v súkromí (napr. vo vani), prípadne v kombinácii s inými pomôckami.

Udržateľnosť a recyklácia ako kľúčové témy

Menštruačné plavky nie sú len o pohodlí, ale o celkovom prístupe k životnému prostrediu. Bežná žena menštruuje približne 400× za život, na jednu menštruáciu pripadá zhruba 30 vložiek alebo tampónov. Preto je nosenie menštruačných plaviek a nohavičiek jedným zo spôsobov, ako jednoducho zredukovať svoju odpadovú stopu.

Nemenej dôležitý je fakt, že firma Modibodi vyrába svoje plavky z recyklovaných materiálov, presnejšie z recyklovaného nylonu. Ten je na dotyk veľmi príjemný, mäkký a hladký. Jeho veľkou výhodou je aj priedušnosť. Od klasického nylonu ho tak na prvý pohľad nespoznáte.

Zásadný rozdiel je však v tom, že pri výrobe plaviek z recyklovaného nylonu sa spotrebováva menšie množstvo energie a znižujú sa emisie uhlíka. Fakt, že vám menštruačné plavky Modibodi neprídu v plastovom vrecku, je už len pomyselnou čerešničkou na torte.

Kedy sa vám budú hodiť menštruačné plavky?

Nepravidelná menštruácia, zabudnutie náhradného tampónu, obavy z pretečenia, nedostupnosť toaliet na výmenu menštruačných pomôcok, nemožnosť použiť tampón zo zdravotných či iných dôvodov, inkontinencia po pôrode alebo vo vyššom veku. To všetko sú situácie, s ktorými sa ženy často stretávajú – v lete potom radšej sedia doma, než aby išli k vode a riskovali nehody a trapasy.

Menštruačné plavky sú tak ideálnym riešením na všetky vyššie uvedené nepríjemnosti. Pri slabej a strednej menštruácii sú plnohodnotnou náhradou iných pomôcok, počas tej silnejšej zase výbornou poistkou k ďalším pomôckam.

Kde kúpiť menštruačné plavky a aká je cena?

Menštruačné plavky u nás predáva zatiaľ iba značka Modibodi, ponuka je však pomerne slušná a plavky veľmi pekné.

Spodný diel plaviek si možno vybrať v niekoľkých strihoch a farbách. Cena začína na 36 €. K spodnému dielu si môžete samozrejme zvoliť aj plavkovú podprsenku. Jednodielne plavky zaobstaráte od cca 80 €.

Ako používať menštruačné plavky a ako sa o ne starať?

Menštruačné plavky sa používajú ako akékoľvek iné. Ak chcete tráviť pri vode dlhší čas, odporúčame zaobstarať minimálne dvoje, aby ste ich mohli striedať. Plavky sú síce z rýchloschnúceho materiálu, ani ten však neschne tak rýchlo, aby u citlivejších jedincov nedošlo k rozvoju infekcií a ďalších problémov.

Na prenášanie mokrých plaviek sa skôr než bežné plastové vrecko hodí špeciálne nepriepustné, ktoré je možné zakúpiť spoločne s plavkami.

Plavky perte v studenej vode ručne alebo na jemný program v práčke. Vždy ich nechajte voľne preschnúť. Nikdy nepoužívajte aviváž, znížila by sa tým funkčnosť vlákna.

Ďalšie alternatívne produkty pre bezpečnú menštruáciu

Aké sú ďalšie možnosti, pokiaľ chcete používať ekologické menštruačné pomôcky a zároveň sa cítiť pohodlne a v bezpečí? Vyskúšať môžete menštruačný kalíšok alebo špongiu, ktoré si v posledných rokoch získali veľkú obľubu.

Autor článku