Ako vybrať bežky: Návod pre začiatočníkov aj pokročilých

Publikácia: 15.10.2021

Zjazdové aktivity nie sú jediným športom, ktorý môžete v období zimy vyskúšať. Ak nebývate priamo pod Tatrami a radi by ste si pohyb v zime užili na pravidelnej báze bez potreby cestovania do lyžiarskych stredísk, práve bežky by mohli byť to pravé pre vás. 

Ako vybrať bežky?

Bežkovanie sa stáva čoraz viac populárnym športom aj na Slovensku. Okrem samotných bežeckých lyží, termooblečenia a samozrejme snehu nepotrebujete na to žiadne vleky ani ďalšie vybavenie. Navyše urobíte niečo pre svoje zdravie a užijete si nový druh zábavy.

Zdroj: Canva

Výber bežiek podľa typu pohybu

Bežky sa všeobecne delia na 2 základné kategórie podľa typu pohybu, akým sa poháňate vpred. Aj keď okrajovo existujú tiež univerzálne modely, väčšina rekreačných športovcov uprednostňuje iba jeden štýl a vzájomne ich nekombinuje. 

Vyberať si môžete z rôznych typov a veľkostí. My vám preto predstavíme všetky základné parametre a pomôžeme vám vybrať tie správne bežky pre vás. 

1. Bežky na klasický beh

Klasické bežky sú známejším a medzi voľnočasovými bežkármi obľúbenejším typom. Tento typ slúži na jazdu v pripravenej stope. Pohyb na nich skutočne pripomína beh. Ak hľadáte menej náročné bežky na rekreačné zimné aktivity, toto prevedenie bude pre vás ideálne.

Bežky na klasický beh sú typické výraznou dĺžkou, ktorá by mala byť približne o 30 cm väčšia ako výška bežkára. Typickými vlastnosťami sú tiež tvrdý materiál a menšia šírka. Ide o historicky staršie a tradičnejšie prevedenie.

Mnohé bežky na klasický štýl pohybu je nutné voskovať. Ak sa však chcete tejto častokrát neobľúbenej aktivite vyhnúť, bude sa vám páčiť typ bežiek nazývaný skin bežky alebo bežky s mohérovým pásom. Vďaka špeciálnej úprave ich nemusíte voskovať a aj napriek tomu docielite plynulý pohyb v stope. 

2. Bežky na korčuľovanie (skate)

Menej známy štýl bežkovania pripomína pohyb, aký vykonávate na letných alebo zimných korčuliach. Korčuľovanie na bežkách je niekedy označované ako „voľný štýl“ alebo v angličtine „skate“.

V tomto prípade na bežkovanie nepotrebujete vopred pripravenú stopu. Vďaka fyzicky náročnejšiemu pohybu sa posúvajú rýchlejšie. Tento štýl bežiek poteší predovšetkým aktívnych športovcov.

3. Kombinované bežky

Kombinované bežky umožňujú striedať obidve techniky pohybu. Môžete si tak jednoducho vyskúšať, aký štýl bežkovania vám bude najviac vyhovovať. Tiež sa hodia v prípadoch, kedy máte v pláne trénovať korčuľovanie aj klasický pohyb a zároveň nechcete investovať do dvoch rôznych typov lyží na bežkovanie.

Výber bežiek podľa dĺžky

Voľbu správnej dĺžky bežiek nikdy nepodceňujte. Príliš veľké rozmery komplikujú ovládanie a malé zas sťažia pohyb. 

Základom je výška vašej postavy. Postavené bežky by mali byť vždy vyššie, než ste vy. Ako sme už spomenuli, presah sa odvíja od ich typu.

  • klasické bežecké prevedenie by malo merať o 20-30 cm viac ako vy
  • skate bežky by mali merať o 10 cm viac ako vy

Výber bežiek podľa šírky

Ďalším parametrom, ktorý určuje ideálnu veľkosť bežiek, je ich šírka. Tá sa meria na oboch krajoch v najširšom bode a potom v najužšej časti v strede. Tieto hodnoty sa nazývajú bočný rez

Všeobecne platí, že širšie bežky sú viac stabilné, a preto sa hodia pre začiatočníkov. Ich ďalšou vlastnosťou je, že dokážu dobre rozrážať hlboký sneh. 

Naopak úzke prevedenie pomáha dosiahnuť väčšiu rýchlosť, čo ocenia skúsenejší uživatelia a milovníci fyzicky náročnejších aktivít. 

Zdroj: Canva

Výber bežiek podľa skĺznice

Voľba správneho typu a veľkosti je základ. Skĺznica je však ďalším dôležitým parametrom, ktorý ovplyvňuje vlastnosti pohybu na bežkách. 

Čo je to skĺznica? Je to plocha, ktorá prichádza do kontaktu so snehom. Skĺznica môže byť buď hladká alebo vybavená úpravou proti kĺzaniu, tá sa nazýva „no wax systém“ a najčastejšie existuje v podobe drobných šupín. Ani jedna z možností nie je horšia alebo lepšia. Každému vyhovuje niečo iné. 

Hladká skĺznica

Klasické bežky nemajú zospodu šupinky ani iné drobné protišmykové prvky. Idú preto po snehu veľmi ľahko a jednoducho. Pri odrážaní budeme s nimi musieť pomerne dosť zabrať, čo ocení každý, kto si chce dať pri športe dobre do tela. Zároveň sa pri odpichnutí hladkou skĺznicou nebrzdí zvýšené trenie, čo týmto bežkám umožňuje rýchlejší a dlhší kĺzavý pohyb. Hladké skĺznice sú skvelé pri učení sa techniky. Bežky bez šupín je obzvlášť potrebné voskovať.

Skĺznice so šupinami

Šupiny na skĺzniciach vám umožňujú jazdiť bez náročnosti voskovania. Povrch s protišmykovou vrstvou poskytne stabilnejší odraz od snehu v bode, kedy zaberáte proti smeru posadenia šupín. Zároveň však mierne spomaľuje následný kĺzavý pohyb, ktorým sa samovoľne posúvate vpred. 

Bežkovanie s tými skĺznicami je tak celkovo menej adrenalínové a máte pri ňom väčší pocit istoty. Šupiny sa najviac hodia pre začiatočníkov a uživateľov, ktorú si chcú vychutnať pokojnú a stabilnú jazdu. 

Novšou a stále obľúbenou variantou šupín sú mohérové pásy. Tieto bežky typu skin sa pohybujú dopredu plynulejšie, bez väčšieho nežiadúceho trenia a pritom si zachovávajú pevný odraz. Urobia tak radosť i pokročilejším športovcom, ktorí si chcú užiť poriadne tempo bez nutnosti voskovania skĺznice.

Výber bežiek podľa tvrdosti

Na parameter tvrdosti bežiek sa zamerajte predovšetkým pri klasickom type a pri skĺzniciach so šupinami. Hodnota tvrdosti závisí od použitého materiálu a šírky bežkárskych lyží. Voľte ju podľa vašej telesnej hmotnosti. Pre správny výber vhodnej tvrdosti sa orientujte podľa tabuliek výrobcu.

Zdroj: Canva

Doplnková výbava, ktorú potrebuje každý bežkár

Bežkárske topánky

Topánky na bežky, rovnako ako v prípade lyží, sú neodmysliteľnou súčasťou výbavy, bez ktorej nemôžete jazdiť. Majú vplyv na celkový komfort, preto ich výber rozhodne nepodceňujte. 

Topánky na klasické bežkovanie sú nízke, aby neobmedzovali voľný pohyb kotníkov. 

Naopak topánky na skate majú vyššie a spevnené prevedenie, ktoré pevne fixujú nohu, čo pomáha predchádzať zraneniam kotníkov a kĺbov.

Bežkárske topánky tiež môžeme rozdeliť podľa pokročilosti na:

  • závodné,
  • športové, 
  • a turistické.

Závodné topánky na bežky sa hodí na pohyb po upravenej stope. Nemajú v sebe zateplenú vrstvu, pretože sa predpokladá, že telo zahrejete pohybom. 

Športové topánky na bežky je vybavená slabšou izolačnou vrstvou, no aj napriek tomu ju ocenia aj veľmi aktívni bežkári.

Turistický typ bežkárskych topánok je najteplejší a na rekreačné použitie aj najvhodnejší. Tieto bežkárske topánky sú stavané na pomalšie tempo a dokonca umožňujú krátku prechádzku bez rizika poškodenia.

Bežkárske palice

Druhým základným vybavením po topánkach sú palice. Zatiaľčo pri lyžovaní ich mnoho uživateľov nepoužíva, pri bežkovaní sa bez nich nezaobídete. Kvalitné palice by mali byť dobre vyvážené a ich úchop ergonomicky tvarovaný.

  • Pokiaľ plánujete jazdiť vo voľnom alebo skate štýle, správe veľké palice vám budú siahať k ušiam.
  • Pri klasickom bežkovaní by mali merať po ramená.

Na trhu prevažuje ponuka hliníkových palíc na bežkovanie. Výhodou tohto materiálu je nízka hmotnosť, dobrá pevnosť a v neposlednom rade taktiež prijateľná cena. V prípade pádu sa hliník môže ohnúť, no nepraskne. 

Druhou možnosťou sú tiež karbónové palice. Tie vynikajú svojou ľahkosťou a sú obľúbené najmä medzi pokročilými bežkármi a profesionálnymi závodníkmi. Majú vyššiu cenu a krehkosť. V prípade pádu alebo iného výrazného tlaku môže dôjsť k zlomeniu palice.

Autor článku