12 tipov, ako roztiahnuť nové topánky zo syntetiky aj kože

Publikácia: 24.05.2022

Urobili ste si radosť a kúpili ste si nové topánky? Možno sa vám tiež stalo, že počiatočné nadšenie čoskoro vystriedalo rozčarovanie, pretože ste zistili, že sú vám tesné, tlačia vás a na nohách od nich máte pľuzgiere. Nepanikárte, vyskúšajte niektorú z našich rád, ako aj tesné topánky rozšliapnuť a prispôsobiť vašej nohe.

Nové topánky často tlačia

Určite sa to niekedy stalo aj vám. Kúpili ste si topánky, ktoré vyzerali pohodlne a navyše tak luxusne! Po prvom nosení sa však objavili nepríjemné pľuzgiere a otlaky. Za túto nepríjemnú skutočnosť môžu často nielen úplne nové topánky, ale aj opuchy nôh (napríklad v dôsledku tehotenstva) alebo aj fakt, že na nohách trávite denne príliš veľa času.

Pred každým nákupom obuvi si preto nohy starostlivo zmerajte. A ak si nedopatrením zaobstaráte topánky menšie, než je vaša veľkosť obuvi, skúste niektorý z našich 12 tipov, ako roztiahnuť nové topánky.

Tipy ako topánky roztiahnuť

1. Kým v topánkach vyrazíte von, noste topánky doma

Či už ste si zaobstarali tenisky, lodičky, mokasíny, pracovné topánky alebo napríklad kopačky, vždy ich najskôr skúste nosiť doma. Každý deň si ich obujte aspoň na hodinu a choďte v nich po byte. Uvidíte, že topánky začnú postupne povoľovať. Pravdepodobne to bude chvíľu trvať, je to ale tá najprirodzenejšia a najjednoduchšia metóda, ako topánky roztiahnuť.

2. Pomôže sprej aj olej

Ešte predtým, než skúsite použiť hrubú silu, dajte priestor jemnej práci. Vyskúšať môžete špeciálny sprej na roztiahnutie obuvi, s ktorým stačí topánky niekoľkokrát nastriekať, premnúť a obvykle je po probléme. Dajte však pozor, po ktorom spreji siahnete. Vybrať si môžete z výrobkov na syntetiku aj na kožu. Zamieňať sa obvykle nedajú.

Kožu či koženku vám môže pomôcť roztiahnuť aj ricínový olej. Potrite svoje topánky olejom po celej ploche a potom obujte. Topánka sa prirodzene roztiahne procesom nosenia.

3. Pokrčte mokré noviny

Pokrčte mokré noviny alebo utierky a čo najviac z nich vložte do topánok. Dajte si pri tom ale pozor, nech nezmeníte tvar topánky. Akonáhle uschnú, noviny vyberte a topánky si skúste obuť. Keď bude treba, môžete celý postup zopakovať.

4. Vyskúšajte šupky od zemiakov

Znie to celkom divne, že? Lúpať zemiaky a šupky potom používať na roztiahnutie topánok. Lenže ono to skutočne funguje. Odhoďte predsudky, olúpte pár zemiakov a šupky vložte na noc do topánok. Dôležité je, aby vyplnili celú topánku. Ráno ich vysypte a zvyšky odstráňte vlhkou handričkou.

5. Použite zmes vody a alkoholu

Pripravte si rozprašovač, do ktorého nalejete zmes vody a alkoholu v pomere 1:1. Zmes naneste na topánky, obujte si ich a 20 minút v nich choďte. Že potrebujete vedieť, ako roztiahnuť topánky v špičke alebo ako roztiahnuť lodičky celkovo? Skúste namočiť do alkoholu obrúsok a topánku ním v mieste, ktoré potrebujete roztiahnuť, potrite.

Viete, že do alkoholu môžete namočiť aj ponožku, vyžmýkať ju a skočiť do topánok? V tých sa potom prechádzajte, kým ponožka úplne neuschne.

6. Na kožené topánky skúste fén

Nájdite si tie najhrubšie ponožky, ktoré doma máte, alebo si navlečte niekoľko párov ponožiek na seba, a obujte si na ne topánky. Nájdite oblasť, v ktorej vás obuv tlačí, vezmite fén a toto miesto nahrievajte asi 30 sekúnd. Počas nich s nohou pohybujte vpred a vzad. Potom nechajte obuv vychladnúť. Následne sa môžete vyzuť.

Teraz nastane okamih pravdy. Oblečte si len jednu ponožku, ktorú budete do topánok bežne nosiť a skúste, či sa topánky roztiahli. Ešte to nie je ono? Celý proces opakujte, pokiaľ sa topánky neroztiahnu tak, ako potrebujete. Potom ich nastriekajte sprejom, aby sa im vrátila stratená vlhkosť.

7. Naplňte topánky ovsom

Máme tu ďalší tip, ktorý sa vám môže zdať trochu zvláštny, ale ktorý zároveň funguje. Topánku naplňte ovsom alebo inou obilovinou, zalejte vodou a nechajte pôsobiť cez noc. Ovos vďaka vlhkosti nabobtá, a pritom roztiahne aj vaše topánky. Ráno ovos vysypte a obuv vyčistite, aby vás nikde netlačilo žiadne zrnko. Topánky potom po niekoľkodňovom nosení vyschnú a vytvarujú sa podľa vašej nohy.

8. Vezmite si hrubé a poriadne mokré ponožky

Kúpili ste si semišové topánky, ktoré tlačia? Nájdite tie najhrubšie ponožky, čo doma máte, namočte ich a oblečte si ich. Potom si obujte topánky, ktoré vás tlačia a vydržte v nich, čo to pôjde. Táto metóda perfektne zaberá aj na topánky, ktoré vás tlačia v špičke. Rovnako tak môžete na mokré ponožky nakvapkať niekoľko kvapiek Alpy alebo octu.

9. Vložte do topánok ľad

Nech robíte, čo robíte, stále sa vám nedarí topánky roztiahnuť? Stavte na ťažší kaliber. Naplňte igelitové vrecká vodou, vložte ich do topánok a tie potom dajte aj s vrecúškami do mrazničky. Akonáhle voda zmrzne, topánky z mrazničky vyslobodte, zmrznutú vodu v nich ale ešte aspoň 20 minút nechajte. Keď sa pokúsite vrecká vybrať skôr, môže sa stať, že obuv poškodíte. A to určite nechcete.

10. Pomôcť môže dezodorant alebo balzam na pery

Spôsobujú vám topánky odreniny, otlaky a pľuzgiere? Na kritické miesta, kde vás topánky najviac tlačia, naneste dezodorant. Zamedzíte tak zvýšenému treniu, nohy sa nebudú odierať. Tvorbe pľuzgierikov môže zabrániť aj balzam na pery, ktorý nanesiete na kritické miesta.

Podobne funguje aj detský púder. Aj ten totiž zníži treciu silu na povrchu nohy a tým bráni vzniku odrenín. Stačí ho na nohy nasypať ešte predtým, než sa do topánok (najmä tých letných) obujete.

11. Skúsiť môžete aj napinák

Nechcete obetovať svoje nohy alebo topánky strkať do mrazničky? Vydajte sa do obchodu pre napinák na topánky, ktorý bezpečne pomôže zväčšiť ako dĺžku, tak aj šírku topánky. Má totiž skrutky, pomocou ktorých topánku roztiahnete. Vyberte si také kopyto (napinák), ktoré čo najlepšie kopíruje tvar a veľkosť vašej nohy.

Počítajte však s tým, že tento spôsob nepatrí medzi tie najrýchlejšie. Dostatočne roztiahnutý napinák je možné nechať v topánke 24–48 hodín, ak máte obavy, aby ste topánku neroztiahli príliš, môžete napinák vybrať už po 8 hodinách. Pre lepší výsledok odporúčame napinák používať v kombinácii s rozťahovacím roztokom alebo zmesou liehu a vody 1:1.

12. Vydejte se k odborníkovi

Žiadna z vyššie uvedených rád nefunguje, máte drahé topánky, o ktoré sa bojíte, alebo len jednoducho nechcete riskovať? Potom topánky zverte do rúk odborníka, teda profesionálneho obuvníka, ktorý má nástroje, ktoré topánky zaručene a šetrne roztiahnu. Síce vás to bude niečo stáť, výsledok ale bude rozhodne stáť za to a hlavne, zvládnete to bez zbytočného trápenia.

Autor článku