Ako vybrať turistický batoh? Jednoduchý sprievodca výberom

Publikácia: 07.07.2022

Batohy rozlišujeme podľa účelu od mestských a školských až po špecifické športové. K nim zaraďujeme napr. funkčné cyklistické, bežecké či turistické batohy. Aj tie možno zatrieďovať na základe ďalších kritérií na niekoľko skupín. Ako vybrať turistický batoh pre svoje konkrétne ciele?

Všeobecné výhody a funkcia turistických batohov

Turistický batoh využijete od jednoduchých prechádzok, na niekoľkohodinové túry až po záťažové situácie vysoko v horách. Každé z týchto prostredí vyžaduje mať pri sebe nevyhnutné športové veci, oblečenie aj zdravotné pomôcky na túru. Najpohodlnejšie sa vám preto budú nosiť batohy na pleciach. Záťaž zmierňujú optimálnym objemom, váhou a ľahkou dostupnosťou k úložným častiam. Na náročných úsekoch je dôležitý systém pre pravidelnú cirkuláciu vzduchu.

Z hľadiska pohodlia a zdravia sú najlepšou variantou turistické batohy s vystuženým chrbtovým systémom a popruhmi na hrudnú a bedrovú oblasť.

Zdroj: Unsplash

Hlavné kritériá výberu turistického batohu

Nielen tieto základné funkcie, ale aj podrobné kritériá výberu odlišujú bežné od turistických batohov. Najviac sa zamerajte na:

Veľkosť, resp. objem batohu

Toto kritérium závisí jednak od dĺžky a aj náročnosti túry. Na základe toho rozlišujeme turistické batohy podľa objemu.

Menšie batohy v objeme do 30 l

K univerzálnym batohom patria tie v objeme od 15 – 30 l, skvelo vám postačia ako na letnú, tak aj na zimnú turistiku, presnejšie na jednodňovú túru. Navyše turistický batoh 30 l vám v menej náročných podmienkach postačí aj na 2-dňové výstupy.

Náš tip – Tento model turistického batoha zefektívňuje každý predĺžený víkend všade tam, kde vás zlákajú prehliadky za kultúrou, zábavou, adrenalínom aj za romantikou. Takto možno predstaviť napr. druhé najväčšie mesto Španielska, Barcelonu, kde to s batohom na pleciach môžete poriadne roztočiť.

Mnohí outdooroví nadšenci nazývajú tento malý turistický batoh veľmi spoľahlivým a flexibilným spoločníkom aj pre ďalšie funkcie. Treba, aby zabezpečovali vetraný nosný systém, ochranu proti dažďu a silnú fixáciu pre turistické palice a ďalšiu výbavu. Nezabúdame ani na kompatibilitu s hydratačným systémom.

Viete, že si ešte väčšiu priazeň získavajú malé batohy vďaka jednoduchosti niekoľkých priečinkov a svojej minimálnej váhe? Mnohé nesú prívlastok ultraľahký turistický batoh s dostatočným priestorom pre hydrovak, lekárničku, oblečenie, jedlo, pitie a na doklady.

Väčšie turistické batohy v objeme od 30 – 50 l

Väčšie turistické batohy v objeme od 30 – 50 l využijete na víkendovú turistiku až po na náročný prechod v horách. Pri výbere sa zamerajte na jeho priestrannosť a dostatok miesta pre spacie vaky, karimatky, náhradné oblečenie a na ich dobrú prístupnosť. Musíme však rátať s väčšou váhou.

Objemné turistické batohy od 50 – 80 l

Tieto veľmi objemné turistické batohy, ktoré majú až 80 l zastrešujú funkčnú technológiu s polstrovaním v bedrovom a s nastaviteľným hrudným pásom, rovnako aj bočné kompresné popruhy a vodeoodolnú ochranu. Vyznačujú sa robustnou a ťažkou konštrukciou.

Konštrukcia a vybavenie batohu

Podľa konštrukcie turistického batoha sa batohy rozdeľujú na bezrámové, s vonkajším rámom a batohy s vnútorným rámom.

K bezrámovým patria ultraľahké modely, ktoré aj pri objeme nad 50 l neprevyšujú váhu nad 1,5 kg.

Pozor! Pri minimalistických batohoch zväčša absentujú vrecká a hlbšie priečinky či ergonomické zabezpečenie na hrudi a bedrách. V porovnaní s nimi umožňuje prídavný vonkajší rám uchytenie na ťažšiu športovú výbavu a pri vnútornom ráme sa celá pozornosť koncentruje na ergonómiu tela a rozloženie hmotnosti nákladu.

Pri vybavení turistického batohu je treba všímať si úložný systém, jeho rozvrhnutie a prístupnosť. Každé vrecko nesie svoju funkciu a umožňuje lepší dosah na veci - predné vrecká na menšie, dobré skladné oblečenie, bočné na jedlo a pitie a na vrchu hľadajte miesto pre „drobnosti“ (doklady, peniaze a kľúče), resp. si všímajte špeciálnu kapsičku na mobil. Samozrejmosťou by mali byť kvalitné zipsy, ktoré vydržia aj väčšiu záťaž. Pri komplexnejšej turistickej výbave sa nezaobídete bez zaistenia remeňmi, resp. popruhmi.

Popruhy charakterizujú aj hrudný a bedrový ochranný systém. Zlepšujú fixáciu, stabilitu, ale najmä rovnomernú distribúciu váhy po celom tele.

Skvelou vychytávkou na turistickom batohu je príprava na hydrovak, teda na vrecko s vodou, ktorá sa prijíma pomocou hadičky. Oceníte ju najmä na dlhších a náročných letných túrach. Skvelým doplnkom je aj vodoodpudivú úprava, resp. nepremokavá pláštenka na batoh.

Podľa pohlavia

Detské a rovnako moderné dámske turistické batohy spoznáme nielen podľa „veselšieho“ a farebnejšieho dizajnu, ale aj podľa stavby a konštrukcie. Rešpektujú ich špecifickú anatómiu tela, ktorej pri útlejších postavách dominuje štíhlejší a kratší trup, taktiež aj užšie ramená.

Detské turistické batohy odporúčame s dĺžkovo nastaviteľnými ramennými popruhmi, keďže rastú ako z vody. Pánske batohy na túru sa dizajnovo viac orientujú na splývavosť v prostredí, na jednoduché neutrálne motívy. Stavba batohu umožňuje pohodlie aj pre vyššiu a mohutnejšiu postavu, plnšiu v pleciach a širšiu v trupe. 

Autor článku