Testovali sme najlepšie séra a krémy s retinolom. Aký je výsledok?

Publikácia: 15.03.2023

Retinol alebo derivát vitamínu A patrí medzi najvyhľadávanejšie prípravky na starostlivosť o pleť. Jeho schopnosť vyhladiť, zjednotiť a rozjasniť pokožku sa stala nevyhnutnou súčasťou boja proti vráskam, akné a pigmentovým škvrnám. V tomto článku vám prinášame informácie, ako využívať pozitívne účinky retinolu naplno aj na čo si dávať pozor. Navyše vám ponúkneme prehľad najlepších produktov s retinolom na trhu.

Čo je retinol?

Retinol je organická zlúčenina, ktorá patrí medzi deriváty vitamínu A. Bežne sa nachádza v pečeni, rybom tuku, vaječnom žĺtku a ďalších potravinách. Retinol má pozitívny vplyv nielen na zdravie očí a vlasov, ale aj na zdravie pokožky, pretože podporuje tvorbu kolagénu a elastínu. V kozmetike sa často používa v podobe krémov,sér a ďalších prípravkov na starostlivosť o pleť.

zdroj: Andrzej Gdula / Unsplash

Aké sú prínosy retinolu pre pleť?

Retinol má pri vonkajšej aplikácii výrazný antioxidačný účinok a zlepšuje textúru pokožky. Zároveň stimuluje kolagénové vlákna a urýchľuje výmenu buniek v pokožke, čo pomáha vyhladiť jemné vrásky, redukovať pigmentové škvrny a akné. Vyhladený a mladistvý efekt pokožky je navyše dosiahnutý následným stiahnutím pórov.

Hlavné výhody retinolu

  • Zlepšuje textúru pokožky a vyhladzuje jemné línie a vrásky.
  • Podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, čo zvyšuje pevnosť a pružnosť pleti.
  • Pomáha zlepšovať tón a zjednocovať pigmentáciu pleti.
  • Môže pomôcť znížiť viditeľnosť rozšírených pórov.
  • Pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni pleť pred voľnými radikálmi a poškodením spôsobeným UV žiarením.
  • Pomáha s akné a ďalšími problémami s pleťou.
  • Prispieva k zlepšeniu celkového vzhľadu a zdravia pleti.

Čo obsahuje retinol?

Retinol je ako kozmetický a dermatologický prípravok často miešaný s ďalšími podpornými zložkami, ktoré zlepšujú jeho účinky:

  • Hydratačné zložky, ktoré chránia pleť pred podráždením. Skvelou kombináciou je retinol a kyselina hyalurónová, alebo glycerín.
  • Antioxidanty, ako je vitamín E alebo kyselina ferulová, ktoré posilňujú účinok retinolu.
  • Retinolové estery, ktoré stabilizujú retinol a nájdete ich v prípravkoch pre citlivejšiu pokožku.

Obsah retinolu určuje jeho silu. Najsilnejšia kyselina, ktorá je veľmi účinná, ale môže byť aj veľmi dráždivá, je kyselina retinová. V tejto forme sa jedná o retinol na predpis, pretože vhodnosť účinnej látky je nutné konzultovať s dermatológom. Najčastejšie je kyselina retinová predpisovaná v rámci programu liečby akné.

Kedy začať používať retinol?

Pri používaní retinolu je nutné zohľadniť individuálne potreby pokožky a ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Pokiaľ sa rozhodnete používať retinol na akné, odporúčame túto možnosť konzultovať s dermatológom, najmä ak je vaša pokožka veľmi citlivá. Všeobecne sa však retinol považuje za bezpečný aj na použitie v útlom veku.

Ak hľadáte starostlivosť zameranú na prevenciu vrások, je dobré začať s používaním retinolu okolo 25. roku. Týmto spôsobom môžete pomôcť zlepšiť zdravie a vzhľad svojej pleti skôr, ako začnú prichádzať prvé príznaky starnutia.

Ako často používať retinol na dosiahnutie optimálnych výsledkov?

Po zozname mnohých pozitívnych účinkov, ktoré vitamín A prináša, by vás teraz mohlo zaujímať, ako správne používať retinol. Retinol a príbuzné látky, ako sú retinoidy, možno prirovnať k chilli. Každý človek potrebuje iné množstvo a je lepšie začať opatrným a postupným používaním, aby ste zabránili prílišnému podráždeniu pokožky.

Ideálne je začať s produktmi s nízkou koncentráciou vitamínu A a tie aplikovať na noc maximálne dvakrát týždenne. Pred použitím retinolu sa odporúča zaistiť, aby koža bola starostlivo vyčistená a suchá. Nemala by byť zaťažená inými kozmetickými prípravkami. Potom dajte retinolu približne pol hodiny na zapracovanie do pokožky a následne ju hydratujte.

Účinné látky ako retinoidy môžu spôsobiť, že bude vaša pokožka citlivejšia, preto je nutné pleť počas dňa chrániť, najmä pred škodlivými slnečnými lúčmi. Vhodné je retinol doplniť o denný ochranný prípravok s SPF väčší ako 50.

S čím kombinovať retinol a na čo si dať pozor?

Retinol je veľmi účinná látka, ktorá prirodzene bojuje proti starnutiu, vyhladzuje a zjednocuje pleť na tvári. Aby ste mohli využiť účinky retinolu naplno, treba ho kombinovať s vhodnou kozmetickou starostlivosťou. Všeobecne platí, že každý človek má odlišnú hrúbku pokožky a každý je citlivý na iné látky. Preto je potrebné pri aplikácii retinolu počúvať svoju pleť.

  • Kyselina hyalurónová je vynikajúcou voľbou na hydratáciu pokožky po aplikácii retinolu. Nachádza sa prirodzene v našej pokožke a retinol podporuje jej účinky.
  • Niacinamid je vitamín zo skupiny vitamínov B. Dokáže ozdraviť pokožku oslabenú retinolom, pretože má protizápalové účinky. Zároveň pôsobí ako doplňujúci antioxidant.
  • Vitamín C môže s retinolom spolupracovať na zlepšení textúry a tónu pokožky. Pri jeho používaní je však potrebná zvýšená pozornosť, pretože po použití retinolu môže spôsobiť aj podráždenie.

Ktorým ingredienciám sa naopak vyhnúť?

  • Kyselina glykolová má exfoliačné účinky a podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, čo pomáha zlepšiť pevnosť a pružnosť pokožky. Pri použití s retinolom môže dôjsť k výraznému podráždeniu a začervenaniu pleti.
  • Kyselina salicylová má exfoliačné a protizápalové vlastnosti. Pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a uvoľňuje upchaté póry, čím zlepšuje textúru a vzhľad pokožky. Na podobnom princípe funguje aj retinol, preto nie je vhodné ich kombinovať.
  • Ďalšie kyseliny zo skupiny AHA a BHA, ktoré sa zameriavajú na rovnakú úlohu ako retinol. Výsledkom by mohla byť suchá, podráždená a začervenaná pokožka.

Rovnako sa vyhnite rôznym peelingom, vysušujúcim produktom s obsahom alkoholu a peroxidu vodíka.

Môže retinol dráždiť pokožku?

Počas používania retinolu bude vaša pokožka citlivejšia a tenšia. Je preto nutné predchádzať jej podráždeniu, ku ktorému môže dôjsť nasledujúcimi spôsobmi:

  • Pri nedostatočnej ochrane pred škodlivými slnečnými lúčmi a vynechaní prípravkov s vysokým SPF vo vašej dennej pleťovej rutine.
  • Pri nanášaní retinolu na vlhkú pokožku ihneď po vyčistení.
  • Pri nedostatočnej hydratácii pokožky.
  • Pri unáhlenom použití retinolu s vysokou koncentráciou retinoidov. 
  • Pri príliš častej aplikácii retinolu.

Aký je rozdiel medzi retinolom a retinoidmi?

Retinoidy sú látky, ktoré majú biologickú aktivitu podobnú vitamínu A a môžu byť buď prírodného pôvodu, alebo syntetického pôvodu. Syntetické retinoidy sú vytvorené s cieľom získať oveľa koncentrovanejšie prípravky, ako je retinol na domáce použitie.

Retinoidy sa delia do troch generácií. Prvé generácie sú nearomatické retinoidy, medzi ktoré patrí tretinoín (retinová kyselina) a izotretinoín (13-cis-retinová kyselina). Tretinoín sa často používa na liečbu akné a fotostarnutia, pretože podporuje tvorbu kolagénu a zlepšuje textúru a vzhľad pokožky. Izotretinoín sa používa na liečbu ťažkých foriem akné a vyžaduje lekársky predpis.

Druhá generácia zahŕňa monoaromatické retinoidy, ako je etretinát a acitretín. Tie sa uplatňujú najmä v liečbe ťažkých foriem lupienky, kde pomáhajú regulovať rast kožných buniek a znižovať zápal.

Tretia generácia obsahuje tzv. polyaromatické retinoidy, ktoré majú menej dráždivý účinok na pokožku. Tieto retinoidy zahŕňajú adapalén a tazarotén a často sa používajú na liečbu akné a pigmentových škvŕn.

Je bezpečné používať retinol v tehotenstve?

Pokiaľ ste gravidná, nie je pre vás zvýšený príjem vitamínu A vhodný, a to najmä z toho dôvodu, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu plodu. Počas tejto doby je vhodnejšie zvoliť prípravky s kyselinou hyalurónovou, glykolovou alebo vitamínom C.

Rovnako ženy, u ktorých prebiehajú významnejšie hormonálne zmeny, by sa mali poradiť so svojím lekárom, či je pre nich príjem vitamínu A vo forme retinolu vhodný.

Najpredávanejšie produkty s obsahom retinolu

S rastúcou popularitou retinolu sa na trhu objavuje stále viac produktov, pomocou ktorých môžete aplikovať túto účinnú látku na vašu pokožku. Existuje široká škála značiek a produktov, ktoré splnia vaše potreby v oblasti vnútorného aj vonkajšieho použitia.

Ak hľadáte vitamín A ako doplnok stravy, existujú retinol tablety. Na odporúčanie lekára užívajú tento potravinový doplnok ľudia trpiaci šerosleposťou, prípadne ľudia s kožnými problémami. Tu si však dávajte pozor na predávkovanie vitamínom A, ktoré má značne nežiaduce účinky.

Krém s retinolom je vhodné zvoliť vo chvíli, keď s touto terapiou ešte len začínate, alebo pokiaľ je na vás retinol ako olej veľmi hutný a mastný. Krém poskytuje dostatočnú hydratáciu a často obsahuje aj SPF, čo znamená, že nie je nutné aplikovať na pokožku niekoľko hydratačných prípravkov. Ďalším dôvodom, prečo je dobré začať s krémom, je nižšia koncentrácia retinoidov, ktoré obvykle obsahuje.

Retinol ako sérum používajte ako súčasť niekoľko krokovej starostlivosti o pleť s dôrazom na dennú ochranu proti UVA a UVB žiareniu. Na noc potom zvoľte starostlivosť s hydratačnými látkami a obnovujúcimi lipidmi, ako sú ceramidy.

zdroj: Content Pixie / Unsplash

Najlepšie produkty s retinolom podľa porovnania

Pokiaľ uvažujete o použití retinolu a zaujíma vás, ktoré produkty sú momentálne najlepšie na trhu, máte na výber zo širokej škály možností. K dispozícii sú oleje, krémy, séra a izolované kapsule s retinolom od rôznych dermatologických značiek. Záleží predovšetkým na vašich individuálnych potrebách a preferenciách.

Za najlepšími prípravkami, ktoré sa dostali do nášho výberu, si skutočne stojíme. Vyberali sme totiž naozaj starostlivo. Zaujímala nás veľkosť balenia, cena a samozrejme aj výsledky.

Kiehl's Dermatologist Solutions Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Medzi najobľúbenejšie prípravky s retinolom patrí sérum od tradičnej kozmetickej značky Kiehl's. Rýchlu účinnosť zaisťuje vysoká koncentrácia retinolu, obsiahnuté sú aj peptidy a ceramidy, ktoré chránia pokožku pred začervenaním a podráždením.

Veľkou výhodou je absencia parfumácie a iných prebytočných látok, ktoré by koncentrovaný produkt iba riedili. Mikrodávkovaním produktu si zaistíte mladší vzhľad a zjednotenejšiu textúru pleti. Sérum je vhodné aplikovať večer, a to na čistú a suchú pokožku.

Po dlhodobom používaní môžeme potvrdiť, že skutočne došlo k zlepšeniu textúry pleti a redukcii jemných liniek a vrások.

Klady

  • vysoko účinný produkt od renomovanej značky
  • rýchle výsledky
  • obsahuje ošetrujúce peptidy a ceramidy
  • nie je parfumovaný

Zápory

  • nutné doplniť o nočnú a dennú starostlivosť

La Roche-Posay Retinol B3 sérum

Francúzska značka La Roche-Posay sa receptúru séra s retinolom rozhodla obohatiť o vitamín B3 a glycerín. Zatiaľ čo vitamín B3 má na pokožku regeneračný efekt, glycerín ju dokáže hydratovať a chrániť až po dobu 24 hodín. Aj tak je nutné sérum doplniť o hydratačný krém a ochranu SPF.

La Roche-Posay Retinol B3 sérum je ideálnou voľbou pre začiatočníkov, pretože jemne pôsobí na citlivú pleť a nespôsobuje podráždenie či šupinky. Sérum je veľmi ľahké a rýchlo sa vstrebáva do pokožky, takže nezanecháva mastný alebo lepkavý pocit. Odporúčame ho používať večer, po očistení a tonizácii pleti, aby mohlo pôsobiť počas vášho spánku, keď sa pleť regeneruje.

Po pravidelnom používaní je možné rozoznať zlepšenie textúry pokožky a menšie množstvo jemných liniek.

Klady

  • účinný produkt citlivý k pleti
  • obsahuje ošetrujúce vitamín B3 a glycerín
  • veľké množstvo pozitívnych recenzií
  • ideálna voľba pre začiatočníkov

Zápory

  • iba súčasť viackrokovej starostlivosti

Medik8 Retinol 3TR

Britská značka Medik8 je známa pre výrobu inovatívnej a kvalitnej kozmetiky so zameraním na šetrnú starostlivosť o citlivú pleť. Nie je preto prekvapením, že sérum Medik 8 Intelligent Retinol 3TR získalo množstvo ocenení a teší sa širokej obľube.

Tento retinolový produkt obsahuje koncentráciu retinolu 0,3%, čo je optimálne pre začiatočníkov, ktorí si postupne zvykajú na používanie retinolu.

Sérum funguje na báze jojobového oleja obohateného o vitamín E, vďaka tomu má ľahkú konzistenciu a ľahko sa nanáša na pleť, nezanecháva mastný ani lepkavý pocit. Už po niekoľkých použitiach sme si všimli výrazné zlepšenie textúry pokožky a redukcie drobných vrások.

Jedinou nevýhodou bol pocit mierneho štípania pri prvom použití, ktorý však rýchlo zmizol a nespôsobil žiadne trvalé podráždenie pokožky.

Klady

  • prípravok s vysokou účinnosťou
  • produkt ocenený expertmi na kozmetiku
  • hydratácia jojobovým olejom
  • bez parfumácie

Zápory

  • vysoká cena vzhľadom na malé množstvo v balení

Elizabeth Arden Retinol Nočné pleťové sérum v kapsuliach

Americká značka Elizabeth Arden ponúka inovatívnu aplikáciu retinolu formou kapsúl. Týmto spôsobom dochádza k významnejším účinkom ako pri použití voľného retinolu.

Zároveň je obsah kapsule doplnený o ceramidy, peptidy, avokádový a olivový olej s extraktom zo slnečnicového semienka. Tento koktail rôzne pôsobiacich hydratačných látok ochráni vašu pokožku pred vysušením retinolom.

Jedným z najväčších prínosov tejto pleťovej starostlivosti je jednoduché použitie. Jednotlivé kapsule stačí iba vytlačiť do dlaní a aplikovať na vyčistenú pokožku. Každá kapsula obsahuje presne dávkované množstvo séra, čo uľahčuje aplikáciu a minimalizuje plytvanie produktom.

Klady

  • nová alternatíva aplikácie
  • vysoko hydratačné funkcie
  • niekoľko veľkostí balenia
  • kapsule bránia oxidácii retinolu

Zápory

  • môže dochádzať k nevyužitiu všetkého produktu v kapsuli

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion

Značka The Ordinary sa špecializuje na kozmetiku s vysoko účinnými ingredienciami za dostupné ceny. V ponuke tak môžete nájsť predovšetkým prípravky, ktoré pomáhajú v boji proti starnutiu, medzi tie patrí aj sérum Granactive Retinoid 2% Emulsion.

Veľmi oceňujeme transparentnosť značky The Ordinary, ktorá uvádza na každom svojom výrobku kompletný zoznam ingrediencií, čo umožňuje používateľom presne rozpoznať, čo si na svoju pleť nanáša. Vďaka nízkej cene sú produkty tejto značky dostupné pre širšie publikum, k dispozícii sú tak mnohé užívateľské recenzie, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní.

Sérum s retinolom od The Ordinary navyše prichádza vo vegánskej kvalite, čo ocenia ako vegáni, tak aj ľudia, ktorí hľadajú produkty bez zvieracích zložiek.

Klady

  • nízka cena pri vysokej kvalite
  • vysoký počet užívateľských recenzií
  • minimalistický dizajn
  • vegánska kvalita

Zápory

  • nutnosť doplniť produkt o nočnú a dennú starostlivosť

Murad Retinol Youth Renewal sérum

Murad Retinol Youth Renewal sérum je jedno z najsilnejších sér na trhu, pretože obsahuje okrem retinolu aj retinoid. Ten vyhladzuje pleť rýchlejšie a agresívnejšie ako retinol. Preto je v prípravku obsiahnutá aj kyselina hyalurónová, aby pleť následne upokojila. Ďalšou podpornou látkou je extrakt z kvetov kropenáča.

Celý mix ingrediencií dohromady zaistí žiarivú a vyhladenú pleť. Produkt celkom určite nie je určený pre ľudí, ktorí s retinolom začínajú. Pokiaľ pri používaní séra dôjde k podráždeniu pokožky, odporúčame predĺžiť frekvenciu medzi aplikáciami.

Murad Retinol Youth Renewal sérum proti starnutiu pleti

Vypredané

Klady

  • silná kombinácia foriem vitamínu A
  • kyselina hyalurónová na upokojenie
  • preukázateľné výsledky
  • preukázateľné výsledky rýchlej známky pôsobenia

Zápory

  • iba súčasť starostlivosti o pleť
  • vyžaduje vysokú SPF ochranu počas dňa

La Roche-Posay Redermic Retinol

Zatiaľ čo väčšina retinolových sér nie je určená pre očné okolie, táto emulzia cieli priamo na vrásky okolo očí. Z toho dôvodu sa jedná o produkt s pomerne nízkym obsahom retinolu, ktorý sprevádza kofeín a kyselina hyalurónová. Vďaka tejto kombinácii zložiek je sérum veľmi účinné, ale zároveň veľmi jemné a nezanecháva nepríjemný pocit podráždenia alebo vysušenia. Gélová štruktúra navyše oblasť okolo očí chladivo osvieži.

Celkovo možno povedať, že La Roche-Posay Redermic Retinol koncentrovaná starostlivosť proti vráskam očného okolia je skvelou voľbou pre začínajúcich užívateľov retinolu, ktorí hľadajú efektívnu starostlivosť o pleť v oblasti očí. Špecifické zloženie je vhodné aj pre citlivú pleť a jemná textúra zaisťuje jednoduché použitie.

LA ROCHE-POSAY Redermic Retinol

Zistiť cenu
SKLADOM
35,00 €
Do obchodu
SKLADOM
41,39 €
Do obchodu
SKLADOM
42,29 €
Do obchodu

Klady

  • alternatíva s retinolom pre vrásky okolo očí
  • sviežejší vzhľad očného okolia po pár týždňoch

Zápory

  • retinol okolo očí nemusí robiť každému dobre

Dermalogica Active Clearing Retinol Clearing Oil

Dermalogica Active Clearing Retinol Clearing Oil je olejový prípravok s vysokou koncentráciou retinolu, ktorý sľubuje účinnú starostlivosť o problematickú pleť a boj proti akné. Jeho špeciálne zloženie obsahuje aj kyselinu salicylovú, ktorá pomáha redukovať prebytočný kožný maz a čistiť póry.

Hoci sa bežne neodporúča kombinovať retinol s exfoliantmi, ako je kyselina salicylová, tento produkt je výnimkou. Vďaka hutnej, olejovej báze pracujú tieto dve zložky efektívne na vyhladenie textúry pleti bez vysúšajúceho efektu. Prírodné lipidy v oleji navyše pôsobia regeneračne na pokožku tváre.

Kompletné zloženie produktu je účinné a zanecháva pleť hydratovanú a žiarivú. Pokiaľ trpíte na akné a hľadáte účinnú starostlivosť o pleť, tento olejový prípravok bude pre vás tou správnou voľbou.

Klady

  • retinolová alternatíva pre užívateľov pleťových olejov
  • zaujímavá kombinácia s kyselinou salicylovou
  • vegánske zloženie
  • vysoká hydratácia

Zápory

  • vysoká cena
  • znášanlivosť olejov býva individuálna

L’OREAL PARIS Revitalift Pure Retinol Night Serum

Hľadáte vysoko koncentrovaný retinol za dostupnú cenu? Sérum L’OREAL PARIS Revitalift Pure Retinol Night je zamerané predovšetkým na vyhladzovanie vrások a prejasnenie pleti. Ide o jedno z najsilnejších sér od tejto značky.

Toto sérum sa ľahko aplikuje a rýchlo sa vstrebáva do pokožky, čo znamená, že nemusíte dlho čakať, kým nanesiete ďalší krém. Jeho textúra je veľmi ľahká a nezanecháva mastný alebo lepkavý pocit na pokožke.

Keď sme začali tento produkt používať, výsledky boli vidieť už po prvom týždni. Pleť sa stala jemnejšou, hydratovanejšou a vyzerala oddýchnutejšie. Po pravidelnom používaní sme zaznamenali zlepšenie textúry pokožky a redukciu jemných vrások.

Klady

  • kvalitné ingrediencie
  • zacielenie na zrelšiu pokožku
  • cenová dostupnosť

Zápory

  • obsahuje aj vysušujúce látky
  • nutnosť používania prípravku s vysokým SPF

StriVectin rozjasňujúci pleťové sérum Multi-Action Super-C Retinol

Sérum StriVectin Multi-Action Super-C Retinol obsahuje retinol, vitamín C a niacínamid, ktoré sú známe pre svoje účinky proti starnutiu pleti. Zaujímavou ingredienciou je aj výťažok z tropickej čerešne.

Jedným z najvýraznejších výsledkov, ktoré sme zaznamenali po použití tohto séra, bolo zlepšenie jasu pleti. Po niekoľkých týždňoch používania bolo dokonca zrejmé, že pleť vyzerala svetlejšia a žiarivejšia. Zároveň oceňujeme fakt, že tento produkt nespôsobuje podráždenie a je vhodný aj na citlivú pleť.

Textúra séra je ľahká a ľahko sa aplikuje na pokožku. Sérum sa rýchlo vstrebáva a nezanecháva mastný pocit. Prípravok je vhodné používať ako prvý krok v nočnej starostlivosti o pleť.

Jedinou nevýhodou tohto produktu je jeho cena. Sérum nie je lacné a pre niektorých používateľov môže predstavovať významnú investíciu.

Klady

  • ingrediencie vysokej kvality
  • preukázateľné pozitívne výsledky
  • nezanecháva mastný pocit
  • rýchlo sa vstrebáva

Zápory

  • vyššia cena

ESTHEDERM Intensive Retinol Pleťové sérum

Esthederm je francúzska značka kozmetiky špecializujúca sa na výskum fotostarnutia pleti. Sérum Intensive Retinol obsahuje 0,3% čistého retinolu, obnovuje hladkosť pokožky a pomáha aj pri nepravidelnej pigmentácii.

Jedným z najväčších prínosov tohto séra je schopnosť dodať pokožke intenzívnu hydratáciu. Po nanesení séra bola pokožka okamžite hladšia a jemnejšia na dotyk. Tento efekt sa prejavil aj pri dlhodobom používaní.

Ďalším pozitívom tohto produktu je jeho ľahká textúra, ktorá sa ľahko vstrebáva do pokožky. Sérum nespôsobuje mastný alebo lepkavý pocit a nepôsobí na pokožku dráždivo. Prípravok odporúčame doplniť niektorým z kvalitných krémov s SPF ochranou od tejto špecializovanej značky.

Klady

  • vysoká kvalita ingrediencií
  • preukázateľná účinnosť
  • vyrobené odborníkmi na fotostarnutie
  • intenzívna hydratácia

Zápory

  • vyššia cena
  • len súčasť viackrokovej rutiny

Dermalogica AGE smart komplexná očná starostlivosť s retinolom

Ak máte záujem vyskúšať niečo nové na elimináciu vrások v očnom okolí, neváhajte použiť sérum AGE smart s retinolom od značky Dermalogica. Mikrokapsľový retinol zaisťuje účinné pôsobenie aj pri nižšej koncentrácii. O hydratáciu sa postará niacínamid a extrakt kôry z jaseňa.

Tento produkt má jemnú a hodvábnu textúru, ktorá sa rýchlo vstrebáva a zanecháva očné okolie hydratované, hladké a vypnuté. Očný krém Dermalogica AGE smart s retinolom je navrhnutý tak, aby bol šetrný k citlivej pokožke a minimalizoval podráždenie, ktoré môže byť spojené s používaním produktov obsahujúcich retinol.

Výsledky nás naozaj nadchli, sérum pôsobí nielen proti známkam starnutia, ale aj efektívne bojuje proti tmavým jazvám a pigmentovým škvrnám.

Dermalogica AGE smart komplexná očná starostlivosť s retinolom

Vypredané

Klady

  • alternatíva pre starostlivosť o očné okolie
  • vysoko kvalitné ingrediencie
  • hodvábna textúra

Zápory

  • riziko neznášanlivosti retinolu v očnom okolí
  • vysoká cena

Medik8 Crystal Retinal 10 nočné sérum

Nočné sérum Medik8 Crystal Retinal 10 patrí medzi najlepšie produkty na trhu. Obsahuje totiž retinaldehyd, ktorý pôsobí oveľa rýchlejšie a silnejšie ako retinol. Je určené pre ľudí, ktorým retinol nezaberá podľa očakávania. Takto silné zloženie by však mohlo spôsobiť začervenanie a lúpanie pleti, preto je sérum obohatené o kyselinu hyalurónovú a vitamín E.

Prípravok sa ľahko nanáša a rýchlo sa vstrebáva do pokožky. Keď sme sérum vyskúšali prvýkrát, pocítili sme okamžitý pocit hydratácie a pokožka sa zdala hebká a zdravšia. Po pravidelnom používaní došlo k výraznému zlepšeniu pleti.

Sérum Medik8 Crystal Retinal 10 je možné použiť pred niektorými kozmetickými procedúrami, ako je chemický peeling alebo mikroihličkovanie. Podľa nášho zistenia nie je tento produkt vhodný pre začiatočníkov.

Klady

  • veľmi rýchlo viditeľné výsledky
  • silnejšia alternatíva k retinolu
  • kladné recenzie expertov
  • kvalitná receptúra

Zápory

  • sila voľne dostupného produktu

Autor článku

Barbora Jašíková

Šéfredaktor & Obsahový špecialista

Volám sa Barbora a do sveta e-commerce ma priviedlo nielen štúdium online marketingu na Digitálnej univerzite, ale aj moje tri deti. Práve pri nich som začala vyhľadávať kvalitné výrobky, porovnávať ceny a testovať množstvo produktov. Odtiaľ viedla cesta k e-shopom a písaniu článkov na tie najrôznejšie témy. V skratke napísané - mojou prácou je pomôcť vám nájsť to čo hľadáte a poradiť vám s výberom. Rada sa učím nové veci a preto k mojim obľúbeným témam patrí nielen detský svet, ale aj športové aktivity, prírodná kozmetika a udržateľná móda.